OPINIE: Held (m/v) gezocht

Door: op 11 juni 2012 geplaatst in Opinie - E-mail dit artikel | Print dit artikel

Ontwikkelingssamenwerking mist wat andere sectoren wel hebben: een inspirator, een leider, een visionair. Dat concludeert Michel Groenenstijn, kijkend naar voorbeelden als Steve Jobs en Seth Godin. ‘Als de OS op dit moment iets nodig heeft, dan is het zo’n held.’

                           Wij zijn per direct op zoek naar:

                                            HELD M/V

Ervaring: niet vereist
Achtergrond: een beetje, maar liever niet teveel
Uitstraling: fris, energiek, betrouwbaar, met een tikkeltje zelfspot
Skills: spreken, schrijven, boeien, raken.

Reageren: zo snel mogelijk, je kan direct beginnen!

Gesoebat

Net als bijna elke lezer hier volg ik de OS-discussie: wie wat zegt, thema’s die actueel zijn, nieuwe initiatieven en plannen die sneuvelen. Vice Versa is een belangrijke bron, ondersteund door een lading twitter-accounts en RSS-feeds en zo nu en dan zelfs een stuk in de echte krant.

Ik voel er van alles bij: van voorzichtige interesse en mild vermaak tot oprechte irritatie en frustratie. Maar wat me steeds meer opvalt, al helemaal in de turbulente tijd van nu, met bezuinigingen en een nieuw politiek klimaat, is dat ik geen enkele keer denk: Damn, wat een goed verhaal, dat gaat echt ergens over.

Het blijft bij gesoebat in de media. Tot reageren op fora waar mensen negatief zijn. Tot ingewikkelde verhalen waarbij ja na twee minuten afhaakt. Tot elkaar affakkelen en beconcurreren.

En volgens mij ben ik niet de enige die dat zo ervaart. Als nauw betrokkene bij de OS, of misschien zelfs wel als onderdeel ervan, ben ik bovenmatig geïnteresseerd in wat er gebeurt. Maar als ik al nauwelijks warm loop voor wat er wordt gezegd en geschreven, wie dan wel? En vooral, wie van de mensen van wie OS voor een belangrijk deel afhankelijk is – de Nederlandse burger – dan wel?

Helden

Hoe groot is het contrast als je kijkt naar andere sectoren. ICT had Steve Jobs. Het klimaat heeft Al Gore. Bedrijven hebben – among others – Simon Sinek. Stuk voor stuk mensen die een verhaal neerzetten. Een verhaal waar je mond van open valt en waarbij je denkt: ja, daar wil ik onderdeel van zijn!

Je ziet het op veel meer plekken: succesvolle bewegingen of ideeën die hun helden hebben. Mensen die weten te prikkelen, te raken, te inspireren. Het zijn niet alleen de kleine initiatieven met een pionierende starter en een boeiende presentatie, maar ook veel grotere en complexe thema’s: neem het onderwijs waar Ken Robinson een geweldige toekomstvisie schetst. Of marketing en ondernemen, waar Seth Godin over schrijft op een manier die je hele denken verschuift.

En dichterbij, de mensen die in Nederland een visie uitdragen: Herman Wijffels als held voor duurzaamheid, Cruijff voor voetbal en sport in het algemeen, Wijnberg voor de nieuwe oude media, om er maar wat te noemen.

Het zijn onderwerpen die hun visionairs hebben, mensen die grote groepen inspireren, richting geven aan waar het heen moet. Alleen al naar hun verhaal luisteren maakt dat je mee wilt doen, dat je beseft wat er aan de hand is en wat er moet veranderen.

Verbinden

OS is ook een visie, een beweging. Een idee over hoe het anders moet in de wereld. En één die het meer dan ooit nodig heeft om te raken en te prikkelen. Maar toch is er – na mensen als Jelsma en Pronk – in onze OS niemand te vinden die dat doet: een verhaal neerzetten waar je je aan wilt verbinden, waar je door wordt gepakt.

Als we op dit moment iets nodig hebben dan is het zo’n held. Een visionair die los van logo, stroming of smaak weet te raken – op podia, op internet en in de grote media. Die een beweging neerzet waar iedereen bij wil horen. Die een nieuwe wereld schetst waarin OS vanzelfsprekend is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties op “OPINIE: Held (m/v) gezocht

 1. Goed stuk Michel! Helemaal passend in deze tijd…
  Want nu zelfs Joop van de Ende voor cultuur zoekt naar een aanvoerder zoals Erica Terpstra voor ‘de sport’ is. Waar blijft dan OS? :-)

 2. Hé Michel, eens. We hebben dus mensen nodig die leiden, die inspireren, die visie hebben. Die willen samenwerken. Zeker in de OS omdat deze sector in eerste instantie moet gaan om het kijken naar elkaar en daaraan actie verbinden. En het zou mooi zijn als er mensen opstaan die hiervoor staan, een visie hebben die verder gaat dan alleen helpen maar ook investeren, die kijkt naar een toekomst waarin de OS geen aparte sector meer is maar geïntegreerd in overheid, business, vrijwilligersorganisaties, handelsovereenkomsten, samenwerkingsverbanden en de ‘gewone’ burger. En organisaties die niet willen blijven voortbestaan vanuit een financiële-, achterban- of werkgelegenheidsgedachte maar daadwerkelijk meer gaan samenwerken met andere organisaties en als ze hun doel hebben bereikt ook de plug eruit durven trekken. Die internationaal zeggen ipv lokaal.

  Er zijn veel mensen te vinden die visie hebben op OS-gebied. Al die mensen samen vormen een beweging die steeds groter wordt. En misschien moet dat wel leidend zijn: van onderaf de boel veranderen. Gelukkig gebeurt dat al. Leiders? OK, dan mag. Maar die beweging, die moet. En die is er. Er gaat nog veel veranderen de komende tijd.

 3. Dankjewel Michiel voor deze oproep. Het riep bij mij wel wat wakker. Geen dadendrang, maar misschien het tegenovergestelde, een soort Don Quishot mentaliteit. (zie: http://www.digischool.nl/ckv1/literatuur/cervantes.htm ) Helden zijn er van alle tijden en alle plaatsen.

  Maar eerst: sorry voor mijn ingewikkelde verhaaltjes in de kantlijn van deze website die niet weten te inspireren, misschien had ik mijn held Jezus vaker moeten noemen. Wat ik van hem leer is diversiteit te vieren, bruggen te bouwen, werelden te verbinden. Maar of het mij lukt…. Ook heb ik van hem geleerd dat het niet om het ene grote verhaal gaat, maar om de vele kleine verhalen die samen het grote verhaal vormen.

  Ik wil niet terug naar de verzuiling, maar vraag wel ruimte voor het individuele verhaal. Er is bij Jezus geen onderscheid tussen arm en rijk, vrouw of man, homosexueel of heterosexueel, kind of volwassene (en ja, vele van zijn volgers hebben dat nog niet helemaal begrepen, en zelf ben ik daar ook nog niet klaar mee). Corrupte ambtenaren en prostituees waren onder zijn vrienden en religieuze leiders waren onder zijn vijanden.

  Jezus werd geen gevierd leider tijdens zijn leven, integendeel. “Rots van ergernis” werd hij ook wel genoemd, vooral omdat hij God zijn vader noemde. Ook vandaag zou hij waarschijnlijk niet welkom zijn in menig kerkgenootschap, laat staan bij diverse ontwikkelingsorganisaties – misschien dat Hivos nog iets met hem zou kunnen?

  Wij hebben met z’n allen onder druk van de verlichting, en met een beroep op de noodzakelijke scheiding tussen kerk en staat, proselitisme tot de grootste zonde gemaakt in ontwikkelingssamenwerking. Ondertussen predikt ieder z’n eigen ‘evangelie’ op websites als deze. Misschien moest ik dat inderdaad maar eens een poosje laten… (heb dat overigens eerder overwogen).

  No logo, no superhero, iedereen mag er zijn. Dat lijkt me geweldig! Michiel, het podium is aan iedereen! Uiteindelijk is het doel om van elke toeschouwer deelnemer te maken aan de strijd tegen onrecht. En dan staan we zij aan zij met Jezus, Mandela en moeder Teresa. Tegen die tijd kun je Vice Versa opheffen en is de hemel op aarde.

 4. Mooi stuk. Ik vind Evelijne Bruining een held. Alleen ben ik het niet eens met de stelling dat OS tot een vanzelfsprekendheid moet worden. De instelling moet zijn dat de sector zichzelf over 30 jaar opheft omdat het dan niet meer hoeft wegens groot succes en het feit dat mensen in ontwikkelingslanden zelf de regie over de ontwikkeling van hun land in eigen handen nemen!